divendres, d’agost 13, 2010

Tres dies a la capital: Veliko Tarnovo

El dos d'agost vaig arribar a Veliko Tarnovo i m'hi vaig estar tres dies.
Veliko Tarnovo es la capital sentimental de Bulgaria. Si be Sofia n'es la capital politica i economica, diria que tots els bulgars tenen un raconet per la Gran Tarnovo.
Veliko Tarnovo respira historia bulgara per totes bandes. Va ser la capital del segon regne bulgar a partir de 1185. Durant l'epoca sota domini otoma va ser el focus de diverses revoltes bulgares i un cop recobrada la independencia, va ser a Veliko Tarnovo on es va reunir l'assamblea constituent que va redactar la nova constitucio de Bulgaria. Caigut el comunisme, tambe va ser a Tarnovo on simbolicament es va reunir l'assamblea despres de les primeres eleccions.
Dedico el primer i el tercer dia a recorre'm la ciutat mentre el segon faig una escapada cap a Triavna i el monestir de Drianovo. Una volteta de uns 100km que em dura a veure l'enessima poblacio pintoresca i l'enessim monestir que com tants d'altres, va patir la repressio otomana despres d'un alsament contra els turcs i mes de 100 bulgars i van morir, Hi ha un mausoleu que rememora aquests fets.
A Tarnovo, em dedico a fer el guiri. Son uns dies on fa una calor sofocant i tenir l'alberg al rovell de l'ou em permet tornar-hi a descansar i hidratar-me de tant en tant.
Comenso visitant una de les dues fortificacions que hi ha a Tarnovo dalt d'un dels turonets. El Tsaravets. En certa forma, Tarnovo, s'assembla a Roma. Si be Roma va arribar a estar sobre set turons, Tarnovo es va quedar en tres. Aixo si,  Tsaravets tambe te la seva roca Tarpeia particular, on, empenteta avall, s'executava als traidors.
Pero allo que te de mes destacat Tarnovo, o el que mes destaquen els bulgars,  es tot el vinculat a l'historia dels diversos estats independents bulgars. Sigui els dos regnes medievals o l'independencia despres de l'imperi otoma.

Dels primers, destaca les restes de l'esglesia del 40 martirs, al barri d'Asenova. L'esglesia en si, es forsa decepcionant. Diguem-ne que es una combinacio de poques restes originals amb una freda, marmorea, reconstruccio. Aixi , el sepulcre on es troba enterrat un dels Tsars bulgars del segon regne, Kaloyan, es un llosa freda de marbre modern. Tambe ho es, el sepulcre de de Sveti Sava (Sant Sava) el mes gran sant Serbi que va morir a Bulgaria. Tanmateix, entre tant marbre nou tambe s'hi troben algunes peces interesants. Com una columna amb una inscripcio en grec atribuida al tsar Omurtag, tsar del primer regne bulgar i que els constructor de l'esglesia al sXII haurien dut alla, o tambe, inspirant-se en ella una columna amb inscripcions d'Asen II el Tsar del segon regne que va dur Bulgaria a la seva maxima expansio territorial, de Durres a Belgrad i de Butrinti a per sota Edirne passant per Salonica ! Tambe hi ha en teoria, varis frescos originals, pero alguns els han enretirat per fer-ne restauracions.

I al museu arqueologic el que mostren amb mes orgull es l'anell reial del Tsar Kaloyan. Que va ser el que va dur a Bulgaria a la forta expensio territorial que  remataria el seu succesor Asen II.

Respecte al proces d'independencia, nomes comentar que la constitucio de Tarnovo i el seu proces d'independencia te el seu propi museu a Tarnovo. En ell s'hi exposen els precedents i el caldo de cultiu que va dur al proces de reneixensa nacional que va acabar en l'independencia de Bulgaria despres de la guerra Ruso-Turca del 1877-1878, i a mes, es reconstrueix la sala on es va dur a terme l'assamblea constituent.
Historia per donar i vendre, com podeu veure a Veliko Tarnovo.

Pero no tot van ser llisons d'historia in situ. Si be, els carrers principals de Tarnovo han estat plenament okupats per les botigues i restaurants orientats al turisme, Tarnovo es una poblacio que invita a ser passejada. A la que un s'allunya de l'arteria principal i els un o dos carrers mes turistics, es troba en tot de carrers empedrats, amb casetes de dos pisos d'estil renaixensa nacional. Teulades a quatre bandes, balcons de fusta per on s'hi enfilen parres... i amb un munt de racons per descobrir.

I entre passajadetes i histories mes mundanes com comprar-me un calsat de bici nou perque se'm va trencar el vell, i actualitzacions de blog van passar volant tres dies a Veliko Tarnovo. I me'n vaig, el tercer amb la sensacio de no haver-la descobert del tot, d'haver-me quedat racons per descobrir, com la mesquita que es divisava des de Tsaravets, pero que hi farem, s'ha de fer ruta.