diumenge, de juny 24, 2007

On the road again .....

Ja han passat 10 mesos des de que vaig tornar del caucas i estic a punt d'iniciar un nou viatge.

Aquest aquest any, seguint el cicle trianal (Àsia Central - Caucas - Balcans), torno a trepitjar altre cop la península balcànica, de la que me n'havia mantingut allunyat des del viatge a Montenegro del 2004. I aquest cop vaig acompanyat d'un veterà amb molta batalla a sobre, en Manel Garcia.


L'objectiu d'aquest estiu és recòrrer la Gran Albània. Els territoris de majoria albanesa dins dels balcans. Principalment ens mourem per Albània encara que amb incursions a l'oest de Macedonia, Kosovo i Montenegro. S'ha tingut que sacrificar,però, alguna zona de l'Èpir grec com Ioannina; i Bitola, l'antiga Monastir, a Macedonia. Quatre setmanes no donen per més.

Varis són els objectius del viatge. (Apart de suar la cansalada i perdre alguns quilets de cara a preparar alguna marató de tardor :-) )
Albània
Recòrrer un dels països més desconegut d'Europa (i el que té més búnkers de tot el món). Fa anys ja de la mort d'Enver Hoxha, però Albània, que va sofrir un dels règims comunistes més severs, continua sent un país fora de la majoria de rutes turístiques i viatgeres.
En aquest viatge no només pretenem visitar els indrets més turístics del país (Buitrini, Girokaster, Tirana, ...) sino també endinsar-nos en la Albània desconeguda, amb el pas lent i atent de qui pedala en bicicleta.

Durant l'estada a Albània pretenem descobrir:
  • La seva diversitat religiosa (un país actualment gairebé monoètnic i monolingüistic però amb tres confessions diferents) i particularment intentar entrar en contacte si l'ocasió ho permet amb dervishos de l'ordre Bektashi visitant algun dels seus tekkes.
  • La seva diversitat tribal: Es nota a inicis dels segle XXI les diferències entre els Ghegs del Nord de la ribera del riu Shkumbin i els Tosk al sud del riu? Iiniciarem el viatge per territori Tosk abans de deixar Albània per endinsar-nos en Macedonia i finalitzarem el viatge en territori Gheg, quan hi entrem procedint de Montenegro.
  • Búnkers i més búnkers ( i col·leccionant-ne foto-guiri-estúpides ) :-)

Macedònia

La visita a Macedònia es concentrarà en la seva part occidental en el tram comprès entre Ohrid i Skopje. Tanmateix, la curta estada serà de molt interès.
Si tot va bé, a Ohrid ens allotjarem a casa d'un anglès establert allí, que amb una mica de sort ens descobrirà els racons d'aquesta població patrimoni de l'humanitat per l'Unesco. Continuarem enfilant cap a Devar i el parc nacional de Mavrovo,on a Galcinik pretenem arribar-hi per les dates en que es celebra, anualment, el festival del casament un casament on una parella es casa encara ara seguint tot un ritual ancestral que ha perdurat fins als nostres dies.
De Manrovo ens dirigirem cap a Tetovo, capital de la minoria albanesa a Macedònia, i finalitzarem la nostra estada a la capital, Skopje.

Kosovo

Des de Skopje entrarem a Kosovo, que recorrerem per la seva vessant sud. Des de Macedònia ens dirigirem a la capital històrica de Kosovo, Prizren, i d'allà cap a Péc, per acabar sortint per Montenegro.

Montenegro

L'estada a Montenegro serà curteta i focalitzada a la regió de Plav, un cul de sac que vaig haver de sacrificar el 2004.



Fins aquí l'esboç del que serà aquest viatge. Ara només cal que estigueu atents a partir del 30 de
Juny de totes les nostres peripècies viatgeres.

Abans, durant aquesta setmana, penjaré la planificació de la ruta. perquè us pogue anar ubicant de per on passarem.