diumenge, de setembre 07, 2014

Bòsnia i Herzegovina: gran viatge , cor trist. Un epíleg.


El viatge a BiH ha estat sens dubte fantàstic. No hi ha hagut dia, des de que vaig sortir de Zagreb fins al tornar-hi que no hagi tingut algo.Quan no ha estat un paissatge, ha estat una conversa o vivència i quan no, un monument.

Per mi Bòsnia sempre serà el país de l'aigua. Dels salts d'aigua del Parc Nacional del Una en el meu segon dia a Bòsnia, a la reserva ornitològica d'Hutovo Blasto; i dels ràpids desbocats del riu Vrbas als salts de Kravica una hora abans de deixar Herzegovina per endinsar-me a Croàcia. L'aigua, i no em refereixo a la pluja, que també, ha estat present durant tot el viatge.  No m'ho esperava en aquesta intensitat, i potser per això m'ha sorprès.

Aquest ha estat un viatge on he pogut copsar la complexitat cultural d'un país de frontera... on fins hi tot la paraula frontera, krajina, hi té pes i defineix, encara avui, fronteres culturals. Fronteres d'imperis passats que han deixat drames molt actuals.

Ha estat un viatge on tothom m'ha preguntat si m'agradava Bòsnia, potser perquè tots se l'estimen, encara que, de vegades,  de forma exclusiva i excloent  com deia el Nobel Ivo Andric, serbi de família catòlica.nascut a Bòsnia :

A vuestra propia patria la estáis amando con ardor, pero de 3 o 4 maneras diferentes que se excluyen entre sí, que colisionan mortalmente y se excluyen con frecuencia

 Ivo Andric, estudiat en els cànons de literatura de tres suposades llengües i els seus països corresponents: Bòsnia, Sèrbia, Croàcia. Les mateixes tres llengües que en un paquet de tabac et recordaran que fumar mata. Tres línes, la segona i tercera idèntica, i la primera, si llegeixes cirílic, fonèticament igual a les altres dues.


Ha estat un viatge on tots comparteixen moneda, matrícules de cotxe i ressentiment cap a una classe política buròcrata i corrupta que amb la seva innoperància ha dut el país al 42% d'atur. Però que més comparteixen? m'ho pregunto quan en poblets catòlics veig els nens jugar a fútbol amb la samarreta de la sel·lecció croata, o tot de banderes sèrbies en poblacions de la República Srpska.

Ha estat un viatge on he gaudit d'una gastronomia influenciada per cultures i imperis diferents.

He estat un viatge on he sigut ben rebut a tot arreu, fins hi tot quan, en una població serbobòsnia, he preguntat com s'arribava a un lloc tant dramàtic com Srebrenica.

Ha estat un viatge on he fet amistat amb bosnimusulmans, croatobosnis i serbobosnis, i tots m'han tractat amb calidesa i amistat. I tots m'han parlat amb franquesa.  Un franquesa fatalista. On en més de dues i tres vegades  he escoltat frases lapidàries com : d'aquí vint anys tindrem una altra guerra o aquí els balcans cada generació hem de viure com a mínim una guerra.

Ha estat un viatge on en un sol matí he visitat una mesquita, una sinagoga, una catedral catòlica i una esglèsia ortodoxa que es trobaven en un radi de menys de 500m... i tots els sarajevites m'ho han recalcat orgullosos d'aquesta multiculturalitat.

Però també ha estat un viatge on he sentit dir que els bosnismusulmans podrien convertir-se amb els espanyols de Bòsnia si s'entesten a associar cultura musulmana amb cultura bòsnia excloent de facto a croats i serbis; i ha estat un viatge on he sabut d'uns pares croatobosnis que van deixar de beure cafè bosni després de la guerra perquè era algo musulmà per deseperació de la filla, ja adulta, que ho considera part d'una herència, del que hauria de ser un país multicultural.

 I aquest ha estat el meu viatge. Un viatge farcit de converses entre visita i visita: Entre mesquita i esglèsia, entre cascada i llac, entre sirnica i burek.

I el futur? No ho sé. Només soc un turista en bicicleta que des d'aquest blog juga a etern aprenent de Kapuscinski. No soc ni periodista,ni sociòleg i tot i que he conegut força gent, no soc capaç de valorar majories i minories. ¿Què pesa més , els bosnimuslumans que volen una Bòsnia muslmana o els que la volen multiètnica?, ¿els croatobosnis que consideren el cafè bosni, musulmà o els fills viatjats a l'estranger que ho considern part de la seva herència cultural?

 Bòsnia és un país on hi tornaré. Tinc assignatures pendents tant a  Sarajevo i voltants com  també a Herzegovina. Però  BiH és un país al que li veig viabilitat dubtosa, una viabilitat que potser  depèn d'algo tant simple com és com prendre's un café.