dijous, de juliol 21, 2016

Classes magistrals de fractals a Gorno - Altaysk

Si us hi fixeu, aquesta bombolla és la meitat de la més gran; i aquesta altra en fa un terñ; i aquesta 2/5 parts de la original. Si compteu les antenes....

Qui parla així és n'Andrey, el nostre hoste de Couchsurfing a Gorno - Altaysk. Matemàtic de la universitat de Novosibirsk, especialitzat en fractals, el que ens està ensenyant és el fractal que representa el conjunt de Mandelbrot, i ens ho ensenya a pantalla complerta: pantalla de 42 polzades penjada de la paret. Són la 1 de la matinada i ja fa quatre hores que fem petar la xerrada, tot ben acompanyat de conyac i bombons cortesia dels seus alumnes.

Abans no arribar als fractals hem parlat de tot. Des dels seus viatges de juventud a parc nacionals prop de Vladivostok amb un amic seu biòleg, fins a la possible connexió entre l'eusquera i el georgià.

També parlem de les Altai i la seva gent i li preguntem si el museu està obert ja que alla s'hi troba exposada la mòmia de la princesa d'Ukok. La princesa és una mòmia scyta del segle 5 abans de crist i trobada el 1993 al plateau d'Ukok, regio situada al sud oest de les altai ruses a tocar de la frontera amb Kazakhstan. Ens comenta, que si, que la mòmia es troba al museu... pero no hi hauria de ser. Els altaics locals (un 30%  de la població total de la regió) hi està en contra. Des de que la tomba va ser profanada pels arquèolegs, la princesa es presenta a les dones altaìques demanant-els-hi que la tornin a casa. Ens explica l'anècdota de la dona que estant a casa va sentir com trucaven a la porta tard de matinada. A l'anar  a obrir es va trobar amb una dona jove amb vestimenta estranya que li demanava per poder dormir ja que no tenia on anar: sorpresa, va acceptar allotjar-la, i automàticament, l'esperit va desaparèixer.

En tot cas, a nosaltres, l'Andrey se'ns va apareixer a l'estació d'Autobusos de Gorno - Altaysk on hi vam arribar després de 7 hores de viatge des de Novosibirsk. Es pot dir que fins aleshores el viatge havia sortit rodat.

Acomiadant-me de l'Andrey abans no comenñar a pedalar
A l'aterrar a Novosibirsk ja ens esperava en Sasha, el conductor de la família de l'Olga. L'Olga és  una amiga de couchsurfing originària de Novosibirsk que vaig allotjar fa tres anys a casa. Ara, l'Olga està vivint i viatjant per Europa. però la seva família ens guardaría les caixes de les bicis durant tot el viatge. Ara teníem al Sasha, el conductor, apunt de recollir-nos i dur-nos a l'alberg on esperaria a que descarreguéssim les caixes abans de no marxar amb elles i deixar-les guardades fins al final del viatge.

El mateix vespre, tot i que després d'equivocar-nos de sentit, arribem a l'estació d'autobusos i treiem el bitllet cap a Gorno - Altaysk, encara amb certs dubtes sobre la possibilitat de pujar-hi les bicicletes dins. I l'endemà, després d'alguna petita discusió amb el conductor, amb les bicis ja carregades a l'autocar i un paquet per l'Andrey donat per la seva germana, sortíem direcció a la capital de la República Altai, inici de la nostra pedalada.

El catorze de Juliol, després d'haver comprat cartutxos de gas, menjar i una sim rusa pel telèfon, ens acomiadàvem de l'Andrey i posavem rumb al llac Teleskoe. Deixàvem gorno - Altaysk sense haver visitat la princesa d'Ukok. Se'ns presentaria per sorpresa el seu espectre durant el viatge?