dijous, de juliol 24, 2008

Gastronomia (o la bici per un plat de mongeta tendra)

Ara que fa gairebe dues setmanes que volto per Mongolia puc comensar a donar compte de la gastronomia mongola... i ja comenso a trobar a faltar un bon plat de mongeta tendra. Mongolia no es un pais per a vegetarians.

Hi ha quatre o cinc plats basics que es troben a tot arreu i que , estan en ruta son els que toca menjar. La majoria de Guanz ("cantines", restaurants que es troben a peu de pista o en els mercats) son l'unic que tenen:
  • Buuz: Una especie de mega-tortellini o ravioli (forma de mitja lluna) farcit de carn. Es demana per numero: un, dos o tres i te'l donen tal qual. Si vols hi afegeixes quetxup.
  • Khuushuur: Empanada de carn. O millor dit, com una hamburguesa extraplana dins una empanada. Altre cop si vols quetxup o algo per sobre li afegeixes tu, pero ve a palo seco
  • Twsuivan: Espaguetis refregits amb trosos de patata, ceba, pastanaga i carn. Una racio sencera no te l'acabes.
  • Sopa d'espagueti. No us enganyeu, hi ha tanta pasta com carn.
En ciutats i en restaurants una mica seriosos, no Guanz i nomes en capitals de provincia, no pel cami, pot haver-hi mes plats. Tots a base de carn i amb arros i patates fregides com a complements normalment.
Les amanides que es poden trobar es limiten practicament a les de patata (especie d'ensaladilla rusa) i amanida de col. Tot i que la majoria de restaurants tambe tenen a la llista amanida de tomaquet i cogombre.... quan la demanes sempre obtens la mateixa resposta. No n'hi ha :-(
I tot aixo amb que s'acompanya. Amb Suutei tsai, el te mongol, que com ja he comentat en un altre post es una beguda calenta a base de te i llet a vegades amb llard afegit.
Un mon apart es el de la vida nomada. En teoria, a gran base de lactics i algo de casera. Encara hi he entrat poc en contacte, pero ja he vist com preparaven dues marmotes per cuinar. Si puc, m'estare de tastar-les. Encara que molt esporadicament, a Mongolia encara es donen brots de pesta bubonica (tractable amb medicaments, ja no es mortal, no patiu) i son aquests animals els que la trasmeten.
Be, segur que d'aqui algunes setmanes podre explicar mes detalls culinaris....
De moment nomes dir que avui he caigut en una petita temptacio. M'he comprat una coca-cola de litro i mig i l'he posat a la necera de l'habitacio !!!! Avantages d'estar a Mongolia, habitacio doble amb dutxa i tv (nomes mongola i ruski) per menys de 15 euros la nit. despres de quatre jornades dures m'ho he regalat. Nois, no es troba coca-cola fresca a Mongolia i alguns ja sabeu com em torno de cola-inoman quan viatjo :-D

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Vaya, vaya..veo que allí estaré de régimen que, por cierto, no me irá nada mal.... :-)
Ánimo y cuéntanos más aventuras...

xtarafa ha dit...

Hola Neda !!!
Pues si, aqui no hay mucha variedad de comida. Por cierto, cuantos dias estais en Mongolia.
Las distancias son grandes, si quereis alguna salida alrededor de UB prepararla antes de salir para no perder tiempo.

Unknown ha dit...

Hola Xavi,
gracias por la info.
En Mongolia estaremos 5 días, y a ver qué hacemos. Estaría bien hacer una excursión de alrededor de UB, a ver por dónde y qué podría ser interesante. ¿Alguna sugerencia?
Muchos saludos, Neda & Carlos