dijous, d’agost 14, 2008

Visions mongoles II. Els Gers

Ara que duc mes d'un mes a Mongolia ja puc parlar una mica amb propietat dels Gers, les tendes nomades en que viuen els mongols. La LonelyPlanet du una descripcio forsa detallada de com s'estructura, i m'he dedicat a anar contrastant fins a quin punt tenia rao o no en les descripcions que feia, que ja puc dir ara que eren molt acurades.

Per comensar, dir que sempre orienten el Ger al sud, i que aquest esta, teoricament dividit en dues parts. La dels homes i el de les dones. Mirant al Sud, la part masculina, pura, es la de la dreta del Ger i la femenina, la impura, la de l'esquerra.

Tal com s'entra a la dreta ( a l'esquerra mirant el sud) hi ha la zona de cuina, amb prestatgeries amb els plats i estris per cuinar, mentre que entrant a l'esquerra la zona on s'emmagatzemen les selles i altres estris pels cavalls. A Continuacio, a les dues bandes hi ha els dos llits, un a cada banda, i a continuacio dels llits, dos mobles d'una alsada d'un metre aproximadament. El que queda entrant a l'esquerra, a la banda dels homes, hi te, a sobre, el decodificador de la parabolica i la tele, mentre que el que queda a l'altre banda hi te un petit altaret amb fotos del Dalai Lama i/o altres representants religiosos budistes aixi com fotos de tota la familia. Al fons al centre i oposat a la porta entre els dos mobles, encara se n'hi troba un altre moble.

Al mig, i alineat amb la cupula del Ger, que es una pesa rodona en base i com ovalada per fer forma de cupula, si troba l'estufa que alhora fa de cuina. A sobre d'ella si posa l'especie de bol de ferro colat en el que es cuina. Al costat de l'estufa en direccio nord, oposat a la porta, a vegades hi ha una tauleta baixa on deixar el menjar i la tetera amb el te salat mongol.
El tros que queda entre aquesta tauleta, el llit de l'esquerra segons s'entra i el moble de la tele, es la zona que es considera noble, i on, el convidat, en aquest cas jo, es invitat a seure's.

En un principi, els homes sempre es trobaran asseguts, entrant a l'esquerra (mirant el sud a la dreta) i les dones a l'altre banda. Pero he pogut contrastar que aquesta distribucio no es del tot rigida. Encara que aqui discrepi amb altres viatges com en els malagenys Luis i Jordi.
A l'hora de compartir fotos, etc, les dones passen directament a la banda masculina del Ger i sobretot la tele trenca aquest esquema i tots seuen al terra de la zona noble a veure els olimps.

A fora el Ger sempre s'hi trobara, i m'ha sorpres, la parabolica i la placa solar, i sobre el sostre, una planxa amb formatge a assecar (tenen un formatge dur com una pedra que rosseguen a qualsevol hora), si en fan molt, enlloc d'assecar sobre el sostre del Ger el tindran en una plataforma feta amb fusta davant del ger. Una mica mes lluny, en alguns casos, tindran un tancat pel bestiar, pero no sempre hi apareix.

I en aquests Gers que us he descrit es on paro la majoria dels vespres a demanar-els-hi si puc plantar la tenda, solen respondre que si, i a continuacio em fan passar, entrant per l'esquerra sempre, a la zona noble del Ger, on m'assec al terra o en un tamboret on m'ofereixen te salat i pa, mentre comensem a compartir converses.