dijous, d’agost 05, 2010

Gastronomia I

A diferencia de l'Homo Alberguis a mi m'agrada sortir fora del alberg o els hotelets on em trobo i disfrutat de plants que prop de casa no puc trobar. I a Bulgaria s'ha de venir a disfrutar del menjar...i si cal regar-lo amb una mica de Rakia o vi local. No pretendre fer un repas exhaustiu de tot el que he menjat, pero aqui va un petit resum.

Amanides
Bulgaria es el pais de les amanides, tant de propies com de importades (es troba l'amanida Cesar a tot arreu). I amb la calor que fa, s'agraixen.
La reina de les amanides es la Shopska: A base de tomaquet, pebrots verds, cogombre, ceba, sirene (formatge similar a la feta pero mes salat) i julivert.
Una altra amanida molt popular es la Ovcharska (l'amanida del pastor). Similar a l'anterior pero a mes amb ous, tacos de pernil cuit, xampinyons i algo que no he lograt identificar i no em surt a les receptes online 


Sopes
Pel vist als menus en tenen en gran varietat. Pero amb la calor que fa no venen de gust.  Pero si el francesos tenen la Vichyssoise i mes a prop el Gazpacho, els bulgars tenen el Tarator. Una sopa freda a base de yogurt diluit amb aigua, cogombre,  all i alguna anou esmicolada per sobre.

Esmorzar
En termes d'esmorzars, tambe n'hi ha un tradicional que es pot trobar en moltes parfadetes al mati, la Banitza. A mi me'l va preparar la Gabi a Lovech i com a bona mama me'n va donar perque me'n menjes pel cami. No se com definir-lo. No es tracta ni d'un pastis ni d'una coca. La massa que queda un cop feta, s'assembla una mica a la pasta fullada, es fa amb ous farina i aigua i queda farcit amb l'omnipresent sirene i iogurt.

Carns i peixos
Per donar i per vendre. Sobretot de carn, encara que on hi ha riu, una bona truita a la brassa, plat ben senzill,sempre entra be. La carn principalment pot ser a la brassa o cuinada en pots de terrisa. D'aquestes ultimes, la que mes he disfrutat va ser a Etropole. En una olleta de terrisa: llom de porc cuinat amb una salseta amb tomaquets, xampinyons i ceba i amb formatge fos. Delicios.

Altres
Un altre plat delicios, no se si te nom, van ser els pebrots verds farcits d'ou i tomaquet fets al forn que em va cuinar la Gabi a casa seva.

I per acabar la bomba: Katkut. Pres al monestir de Cherepish al final del primer dia. Vaig patir per l'integritat del meu estomac. Ja he comentat que el Sirene es un formatge mes fort que la feta grega. Doncs be, el katkut es un bol de yougurt ple de tacos de Sirene. Apoteosic.

Apa,tot aixo ja ha estat tastat (i alguna amanida fins hi tot repetida)... a veure que depara, gastronomicament, els propers dies de viatge.